Forum > i30 GD
[I30 GD] Dopalanie DPF jak często u was?
apikus:
Ja miałem i30 FD i filtr wypalał się tak co ok. 800 km. Przeważnie raz na zatankowanym baku.
waszek_rmc:
Zapewne elektronika sterująca taka sama jak w i40, u mnie dopala się często - wydaje mi się, że za często.. W ciągłej trasie ostatnio tak jakby co 200-250 km. Staram się zawsze sprawdzać przed zgaszeniem czy się nie dopala (inaczej chodzi, nawet trochę chyba obroty falują). Gdzieś czytałem, że na takie rzeczy pomaga przeczyszczenie czujnika różnicy ciśnień, że to on mimo iż jest ok - wywala procedurę dopalania. Ale gdzie on się znajduje? :)
Przejechałem już 1 bak z dodatkiem STP do DPF w trasie, na razie nic nie pomogło. Zero objawów. Dodam, że podczas dopalania nie ma tez żadnych spadków mocy..
Grzesiek202:
Też sądzę, że przyczyna tkwi w jakimś problemie ze sterowaniem wypalania, a nie filtrem samym w sobie. To niemożliwe żeby w moim przypadku i ponad 40 tys. przebiegu rocznie, głównie na drogach krajowych i autostradach filtr był już tak zawalony. Inna rzecz; właśnie jazda na autostradzie powoduje u mnie jego częstsze wypalanie! Teraz po wymianie czujnika przejechałem 326 km. Zobaczymy co będzie dalej, bo jeśli się nie poprawi, to na pewno tego tak nie zostawię :-? .
waszek_rmc:
Czyli wymieniałeś czujnik różnicy ciśnień? Gdzieś czytałem, że częstsze wypalanie jest przez jazdę na paliwach premium, wiem, że to dziwne ale podobno ktoś sprawdził i widział różnice. Wtedy filtr ma więcej niby okazji do wypalenia...
Grzesiek202:
--- Cytat: "waszek_rmc" ---Czyli wymieniałeś czujnik różnicy ciśnień? Gdzieś czytałem, że częstsze wypalanie jest przez jazdę na paliwach premium, wiem, że to dziwne ale podobno ktoś sprawdził i widział różnice. Wtedy filtr ma więcej niby okazji do wypalenia...
--- Koniec cytatu ---
Tak. Czujnik wymieniono na gwarancji, nawet pomimo braku jakichkolwiek błędów. W ogóle to w ASO stwierdzili, że problemu nie ma..., ale ponoć mieli już takie przypadki nawet kiedy komputer nie widział usterki. Jak wspomniałem, po wymianie były już 2 wypalenia, to drugie po ponad 300 km, więc jakby lepiej, ale zobaczymy, bo już mnie coś trafia.
Co do samego czujnika, to niestety nie wiem gdzie on się znajduje.
[ Dodano: 2017-08-06, 10:59 ]
Aha, ja tam w różnice w paliwach nie wierzę. W sumie tankuję i "normalne" i "premium" (byle zawsze na sprawdzonych stacjach), ale różnicy w wypalaniu nigdy nie zauważyłem.
Nawigacja
[#] Następna strona