Forum > i30 GD
[I30 GD] Dopalanie DPF jak często u was?
Yahoou:
Witam. Zauważyłem, że coraz częściej w moim aucie dopala sie DPF, obecnie co około 300km. Wydaje mi się, że to trochę zbyt często... Aktualny przebieg mojego H to 7500km.
Napiszcie jak często u Was załącza się wypalanie filtra cząstek stałych.
weuek:
Pewnie krótkie kawałki jeździsz i po mieście. Może nie kończy procedury wypalania, a ty wyłączasz silnik? Przy tym przebiegu auta wypalanie co 300 km to nieporozumienie. Jak cały ten dpf, zresztą.
Yahoou:
No raczej krótkie odcinki, ale też codziennie 70 km (do pracy i z powrotem) w typowym cyklu mieszanym 60% trasa/40% miasto. Ale od czasu do czasu jakaś ekspresowa czy autostrada tez się trafi. Cykl dopalania zawsze kończę, co innego żona, nie wie kiedy się załącza i żyje beztrosko ;)
Najbardziej wpieniają mnie takie sytuacje, że mam trasę 350-400 km po autostradzie, gdzie gonię 160-170 km/h i dopalanie się nie zalaczy, a na drugi dzień, jak się toczę do pobliskiej Łodzi to i owszem, wtedy dopalanie jest...
i30_Wroc:
Może banalne pytanie, a skąd wiecie że rozpoczyna się cykl wypalania DPF? Mam auto od roku zrobiłem około 12 tyś km, głównie dłuższe trasy i nie zuważyłem żeby auto weszło w jakiś inny tryb, zapala się wtedy jakaś kontrolką?
Yahoou:
Niestety auto cie nie poinformuje. Można poznać po tym, że chwilowe spalanie rośnie, auto odrobinkę muli i jak zdejmiesz mogę z gazu jadąc na biegu, chwilowe spalanie pokazuje nie zero a jakieś około 2l/100 km. Czasem da się też odczuć,że odrobinę cieplej robi się w kabinie.
Nawigacja
[#] Następna strona