Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Maglownica - kto gdzie robił, jakie opinie, ko

<< < (2/3) > >>

pawcio:
Tutaj kolego regeneruja w Białymstoku:
http://maglownica-zawieszeniabialystok.pl/

emek20:
Panowie mam pytanie odnośnie przekładni, czy magłownica może piszczeć ? Bo przy kreceniu prawo/lewo wyraźnie z okolicy osłony drążka kierowniczego przy przekładni słychac własnie taki pisk/jęk. Dźwiek ten wydobywa się napewno z tych okolic, teraz pytanie co tam sie może dziać czy drążki kierownicze są już zużyte ? Dodam,że na kierownicy nie czuję żadnych stuków i wspomaganie działa dobrze, pompa wspomagania też nie wydaje żadnych dźwięków.

Złośnik:
Najprędzej ułożyskowanie w kielichach zwrotnicy. Tzw. górne poduszki amortyzatora z łożyskiem w środku które pracuje pod obciążeniem sił ze strony sprężyny i tłoczyska amortyzatora. Najprawdopodobniej trzeba wymienić bo poduszki są nierozbieralne.

emek20:

--- Cytat: "Złośnik" ---Najprędzej ułożyskowanie w kielichach zwrotnicy. Tzw. górne poduszki amortyzatora z łożyskiem w środku które pracuje pod obciążeniem sił ze strony sprężyny i tłoczyska amortyzatora. Najprawdopodobniej trzeba wymienić bo poduszki są nierozbieralne.
--- Koniec cytatu ---

Kolego czy jest jakiś "test" który można przeprowadzić by sprawdzić, że to napewno to ? Bo jutro dalej będę badał co tam się dzieje to mógłbym sprawdzić te  górne poduszki amortyzatora.

pozdrawiam

Edit: Czy takie poduszki nie powinny "strzelać" przy kręceniu kierownica ? Jutro jak nie uda mi sie tego dokładnie zlokalizować to postaram się nagrać filmik przedstawiajacy ten dźwięk.

zkit:
Podam przykład z mojego fiata. Piszczał przy skręcaniu i nie można było namierzyć skąd. Postanowiłem wymienić górne łożyska amortyzatora i okazało się, że nie ma żadnej poprawy. Wtedy w strzykawkę nabrałem płynnego smaru i przez igłę wstrzyknąłem pod gumę końcówki drążka kierowniczego. Jakby ręką odjął. Do dziś bez problemu. Szkoda tylko, że wcześniej o tym nie pomyślałem, gdyż koszt żaden, a łożyska amortyzatora kosztują.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej