Forum > i30 PD

Stop&GO

<< < (5/6) > >>

trenx90:
Cześć.
A ja mam pytanie w druga stronę tzn Stop&Go nie działa poprawnie. Mam tak, że przez miesiąc podczas dojeżdzania np do skrzyżowania ze światłami auto sie nie wyłączy. Widnieje na desce jedynie ikonka Aze strzałeczką w kolorze pomarańczowym i samochód nie chce sie zgasić. Wiem, że  muszą być spełnione wszystkie warunki zgodnie z instrukcją aby samochód zgasł - natomiast nawet w trasie po kilku godzinnej jeździe system nie działa. Potem po miesiącu znów system działa poprawnie np przez 2 tygodnie a następnie znów przestaje działać.
Spotkał się ktoś z takim problemem?
Abstrahuje od tego czy mi się ten system podoba czy nie - po prostu chce żeby był sprawny a to co piszą moi przedmówcy to najlepsze rozwiązanie jeśli ktoś nie chce korzystać z tego systemu - wyrobić nawyk wyłączania z przycisku przed ruszeniem i to tyle. Skoda w moim przekonaniu kasy na dodatkowe moduły i ingerencje w instalacje elektryczną. Sam korzystam z tego rozwiązania, ale czasami jak są potężne korki to nie ukrywam, że korzystam z tego systemu.

taki--jeden:

--- Cytat: trenx90 w 15 Sierpień 2021, 08:06:23 ---Cześć.
A ja mam pytanie w druga stronę tzn Stop&Go nie działa poprawnie. Mam tak, że przez miesiąc podczas dojeżdzania np do skrzyżowania ze światłami auto sie nie wyłączy. Widnieje na desce jedynie ikonka Aze strzałeczką w kolorze pomarańczowym i samochód nie chce sie zgasić. Wiem, że  muszą być spełnione wszystkie warunki zgodnie z instrukcją aby samochód zgasł - natomiast nawet w trasie po kilku godzinnej jeździe system nie działa. Potem po miesiącu znów system działa poprawnie np przez 2 tygodnie a następnie znów przestaje działać.

--- Koniec cytatu ---

Jednym z warunków jest naładowany akumulator. Przy okazji modułu zamontowałem gniazdka USB ze wskazaniem napięcia w systemie. Początkowo byłem mocno zdziwiony tym, że ładowanie akumulatora odbywa się praktycznie tylko na postoju albo jak podczas jazdy odpuszczę pedał gazu a przy jeździe spada do 12. Taka "inteligencja" układu ISG. Może dlatego u Ciebie tak jest z tym start&stop?

dr.boczek:

--- Cytat: Crom w 15 Grudzień 2017, 13:01:32 ---1. Nie uważam tego rozwiązania za potrzebne - wręcz odwrotnie

--- Koniec cytatu ---

Ja myślę że jakiś tęgi łeb wyliczył że dzięki temu systemowi wypuścisz kilka gram zanieczyszczeń do atmosfery i tyle.
A że w dupę dostaje akumulator i rozrusznik to już nikogo nie obchodzi.

malerikula:
Ja bym zaczoł od diagnostyki aku. Podjedź do aso albo kogoś co ma gds, i sprawdzić z poziomu fejsa jaki jest stan aku(pokazuje w %) tylko musisz jechać do kogoś kto ma dobry sprzęt bo Hyundai od 2019 posiada bramę SGW więc byle kto ci tego nie podłączy.
Auto jak będzie w trasie to nigdy nie naładuje aku bo w czasie jazdy jest ustawiony limit i aku może dojść max do 80% naładowania. Jeżeli autko będzie chodziło na biegu jałowym wtedy aku będzie ładowane do 100%, tak jest ustawione to w sterowniku więc trzeba się z tym pogodzić 😁
Co do ekologi i tęgich głów to się nie wypowiadam-szkoda czasu i nerwów.

IT_Tech_PL:
Jeżeli to wyłączycie jakimś magicznym urządzniem to auto będzie niezgodne z homologacją w  razie gdybyście chcieli skorzystać z AC to wam może ubezpieczyciel odmówić.
W UE start stop jest obowiązkowy. Ja wyłączam przyciskiem ale dopiero po 2 latach. Na początku mi to nie przeszkadzało. Dopiero jak kilka razy nie zapalił silnika to zacząłem wyłączać.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej