Forum > Getz

Dziwne zachowanie skrzyni biegów

(1/2) > >>

tomek-geki:
powiedzcie mi proszę czy taka sytuacja w getzie jest normalna: Podczas szybszej zmiany biegów, głównie z jedynki na dwójkę, czasem z dwójki na trójkę po dotknięciu gałki praktycznie samoistnie wyskakuje z biegu, a wrzucanie biegu wyższego powoduje lekki zgrzyt. Jeździłem już kilkoma autami i spotykam się z tym pierwszy raz. Zauważyłem, że autko to woli jak po wciśnięciu sprzęgła sekundkę się odczeka ze zmianą, a najlepiej jak przy zmianie biegów zrobi się pauzę na biegu jałowym. Czy wymiana oleju coś pomoże, czy to "normalne" w tym modelu?
Pozdrawiam

Scorpio:
To nie jest normalny objaw. Synchronizatory do sprawdzenia.

tomek-geki:
Hmmm, a jak to sprawdzić i co można z tym ewentualnie zrobić? Kupić nowy, regenerować? Gdzie można kupić? I czy wszystkie, czy tylko biegu drugiego?

Scorpio:
Sprawdzić można organoleptycznie po demontażu skrzyni. Tylko wymiana i tylko na nowy. Zastanawiam się tylko na ile by to było opłacalne...

Ale może zacznijmy od podstawowej kontroli poziomu oleju w skrzyni i ewentualnej dolewce/wymianie  ;-)

Rusek:
Mam to samo, jeżdżę tak od roku wszystko zaczęło się od wymiany sprzęgła. Synchronizatory w porządku  wymiana oleju nie pomogła minimalnie pomogło dodanie do oleju jakiegoś ceramizera ale efekt jest ledwie zauważalny.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej