Autor Wątek: [Santa Fe SM] Rozrząd  (Przeczytany 34897 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wydminianin

• Giełda
[Santa Fe SM] Rozrząd
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Marzec 2015, 10:55:28 »
Trochę odświeżę temat, jako że nieubłaganie zbliża się wymiana. Interesuje mnie koszt robocizny wymiany rozrządu w Santa Fe 2,7 V6. Może ktoś już wymieniał i orientuje się, ile może mechanik wziąć za takową czynność. Oczywiście części swoją drogą, robocizna mnie w tej chwili interesuje bardziej. Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Kenny

• Gość
[Santa Fe SM] Rozrząd
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Maj 2015, 10:14:54 »
Witam nie chcę tworzyć milionów nowych wątków więc podklejam się pod ten. ;)

Zakupiłem SF  2,4l z 2000r. 4x4 no i wypadało by wymienić w nim rozrząd...
I tu moje pytanie na co zwrócić uwagę no i czy rozrządy oferowane do roczników 2001-2005 są kompatybilne z silnikiem z 2000r.
Jak już się przekonałem przy wymianie innych części zawieszenia są pewne różnicę (jakieś części eksperymentalne czy co?:) ) stąd pytanie.

Nr Vin - KMHSC81BP1U041259  

Pozdrawiam.

Offline vanhelsing

• Giełda
[Santa Fe SM] Rozrząd
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Maj 2015, 15:13:30 »
Kenny, nie żartuj sobie :lol: To chyba jasne, że ten sam model auta w zależności od roku produkcji może mieć różne części. Producenci wprowadzają przecież zmiany i modyfikacje podczas produkcji. Chcesz żeby części pasowały to podajesz w sklepie VIN i sprzedawca Ci dobierze.Ten tekst o częściach eksperymentalnych jest...no jakby to powiedzieć...ekscentryczny :lol:

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
[Santa Fe SM] Rozrząd
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Maj 2015, 15:21:27 »
Cytat: "Kenny"

Jak już się przekonałem przy wymianie innych części zawieszenia są pewne różnicę (jakieś części eksperymentalne czy co?:) ) stąd pytanie.

Te części zawieszenia to pewnie tuleje stabilizatora ;-) Zmieniły się po prostu w trakcie produkcji modelu i żeby zastosować obecne na rynku tuleje nowego typu, trzeba użyć nowych obejm (koszt rzędu 20 PLN/szt).

Rok modelowy masz 2001, więc nie sądzę, żeby był jakikolwiek problem z dobraniem części. Zresztą - ten VIN podajesz sprzedawcy i system wyrzuca części, które potrzebujesz ;-)

Kenny

• Gość
[Santa Fe SM] Rozrząd
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Maj 2015, 11:54:24 »
Dziękuję za pomoc zamawiam :)
Jeśli chodzi podwozie to problemy miałem z przegubami... w moim były jakieś 27/23 zęby w standardzie (najbardziej popularne ) są 27/26 :)

Offline Ater

• Giełda
[Santa Fe SM] Rozrząd
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Maj 2015, 12:00:57 »
Przy wymianie rozrządu radzę zwrócić przy okazji uwagę na koło pasowe wału korbowego. U mnie niestety ono było już stare i spowodowało przetarcie paska rozrządu (przyciśnięcie do osłony rozrządu) a efekt masz tutaj

Koło niestety nie występuje w zamiennikach (chociaż na Amazonie jest jakaś podróba za 33 $ firmy Febest, różni się wprawdzie końcówką kodu bo ma 23124-38201 a oryginał to 23124-38210, dowiadywałem się i jednak jest to samo, po prostu w 2003 roku nastąpiła jakaś zmiana)  a oryginalne kosztuje niestety około 800 zł.

Teraz jest jednak promocja w FOX-ie Rzeszów i kupiłem je tam za 560 zł z przesyłką w Fox Rzeszów

Zmień to koło przy okazji, bo naprawdę nie warto ryzykować.

felkner

• Gość
[Santa Fe SM] Rozrząd
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Maj 2015, 19:15:44 »