Forum > Santa Fe SM

CRDI - szrpie na niskich obrotach

(1/3) > >>

markow:
Witam wszystkich serdecznie
Mam problem z szarpaniem / przerywaniem silnika crdi 2.0  125 km Santa Fe 2004 r. Początkowo zdarzało się to tylko na 2 biegu przy niskich obrotach. Teraz już 3,4, a nawet i na 5 jest to odczuwalne. Check engine nie świecie, silnik nie kopci.  Szukałem po i intrenecie jakiś wskazówek i jedyne co znalazłem, to elektrozawór EGR. Ktoś miał takie objawy , przeczyścił i wszystko jest ok. Ja u siebie wymieniłem ten elektrozawór, wyczyściłem EGR – o dziwo nie wymagał zbytnio czyszczenia oraz wymieniłem intercooler bo był nieszczelny. Zauważyłem że gdy jadę dynamicznej – wkręcam go na wyższe obroty, nic się nie dzieje. Zastanawiam się też czy to czasem nie sprzęgło. Chociaż nie jest ani zbyt niskie czy wysokie – „nie kopie”.   Jeśli macie jakieś sugestie lub temat był poruszany na forum , a ja go nie znalazłem, dajcie znać.
Pozdrawiam, miłego dnia

vanhelsing:
Masz 4x4? Szarpie i przerywa silnik czy szarpie samochód bo to dwie różne rzeczy?

tictac1986:
Ciekawy temat poruszyłeś. U mnie też szarpie, silnika nie przerywa, tylko tak jak by "telepie" przy przyśpieszaniu. Jeśli bardziej żyłuję na obrotach to jest ok, jednak przy delikatnej jeździe tak właśnie nim szarpie...

markow:

--- Cytat: "vanhelsing" ---Masz 4x4? Szarpie i przerywa silnik czy szarpie samochód bo to dwie różne rzeczy?
--- Koniec cytatu ---

Mam 4x4 z lsd. Przy obrotach ok. 2000 pojawia się szarpnięcie jakby stracil moc na chwilę. Nie mam pojęcia co to może być. Dzisiaj zeskanowałem kompa. Nie ma błędów. Sprawdziłem turbo, przepływkę i egr podczas nazdy. Jedynie egr nie domyka się w 5% więc spróbuję go zaślepić i zobaczymy.

[ Dodano: 2017-04-08, 14:40 ]

--- Cytat: "tictac1986" ---Ciekawy temat poruszyłeś. U mnie też szarpie, silnika nie przerywa, tylko tak jak by "telepie" przy przyśpieszaniu. Jeśli bardziej żyłuję na obrotach to jest ok, jednak przy delikatnej jeździe tak właśnie nim szarpie...
--- Koniec cytatu ---

No to witam w klubie :lol: Jak coś poprawi się po zaślepieniu egr-u to dam znać.

volcan:
Wtryskiwacz(e). Może być też problem z EGR, ale to akurat łatwo wyeliminujesz blaszką z uszczelkami za 15 PLN.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej