Poprzedni temat «» Następny temat


Tagi tematu: dziala, nie, spryskiwacz, szyby

Otwarty przez: Zbyszek
2012-12-18, 17:47
[Accent LC] Nie działa spryskiwacz szyby
Autor Wiadomość
Clairvoyant
[Usunięty]

 #1  Wysłany: 2012-12-15, 22:18   [Accent LC] Nie działa spryskiwacz szyby

A dokładniej brak prądu w kostce od silniczka, który przekaźnik odpowiada za to ? Bezpieczniki wszystkie dobre, przełącznik raczej sprawny, bo wycieraczki zaczynają się ruszać.
 
 
kosmos2011 
HYUNDAI E4U JAJKO



Kolor: Desert Sand Metalic
Skąd: Gdańsk
 #2  Wysłany: 2012-12-15, 22:55   

http://translate.google.com/tran

Zdjęcie 2( widok od dołu ) przekaznik 5, zdjęcie 3 bezpiecznik 11.
 
 
Clairvoyant
[Usunięty]

 #3  Wysłany: 2012-12-16, 18:46   

Dzięki kolego za pomoc, usterka naprawiona, temat do usunięcia. Pozdrawiam
 
 
Zbyszek 



Kolor: biały
Skąd: Warszawa
 #4  Wysłany: 2012-12-16, 22:54   

Cieszę się, że usterka usunięta. Mógłbyś napisać coś więcej na ten temat :?: Może ktoś zaraz będzie miał podobny problem :?:
_________________
Był Accent LC (2001) 1.3 12V
Był Accent MC (2008) 1.4 16V
Jest jeszcze i10 PA (2012) 1.1 12V

 
 
 
Clairvoyant
[Usunięty]

 #5  Wysłany: 2012-12-18, 22:53   

Wstyd się przyznać :oops: urwany kabelek.
 
 
kosmos2011 
HYUNDAI E4U JAJKO



Kolor: Desert Sand Metalic
Skąd: Gdańsk
 #6  Wysłany: 2012-12-18, 23:04   

Clairvoyant napisał/a:
Wstyd się przyznać :oops: urwany kabelek.


Rozumiem że kabelek przy pompce spryskiwacza.
 
 
tostao
[Usunięty]

 #7  Wysłany: 2013-07-23, 09:46   

Witam, mam podobny problem, tylko jego geneza jest troche inna. Rozladowal mi sie akumulator, po jego naladowaniu spryskiwacz przestal dzialac - nie daje plynu na szybe. Czy po takiej sytuacji (padl akumulator) trzeba go jakos odpowietrzyc czy cos?
Pozdrawiam
 
 
Jokoko
[Usunięty]

 #8  Wysłany: 2013-07-23, 21:33   

tostao to zobacz jak kolega wyżej czy dochodzi prąd do kostki od spryskiwacza. Bo to że pompuje to raczej usłyszysz.
 
 
Zbyszek 



Kolor: biały
Skąd: Warszawa
 #9  Wysłany: 2013-07-30, 23:26   

Tam się niczego nie odpowietrza...
_________________
Był Accent LC (2001) 1.3 12V
Był Accent MC (2008) 1.4 16V
Jest jeszcze i10 PA (2012) 1.1 12V

 
 
 
bobi17
[Usunięty]

 #10  Wysłany: 2013-07-31, 10:29   

Kolego"tostao", sprawa jest prosta.

A. Jeżeli pociągasz dźwignię i SŁYSZYSZ pracę silniczka (pompki), a płyn NIE LECI ze spryskiwaczy, to:
1. brak płynu w zbiorniku, lub..
2. przerwany albo zatkany wężyk lub dysze.
B. Jeżeli pociągasz dźwignię i NIE SŁYSZYSZ pracy silniczka (pompki), to musisz sprawdzić czy dochodzi prąd do silniczka (pompki). Jeżeli:
1. prąd NIE DOCHODZI - przerwany przewód lub spalony bezpiecznik,
2. prąd DOCHODZI - uszkodzony silniczek (pompka)

U mnie wystąpił wariant B2. Ponieważ nie mogłem znaleźć nowej pompki, to zregenerowałem starą. Da się to zrobić, tylko trzeba uważać żeby nie pogubić szczotek, bo po wielu latach są to już b. krótkie grafitowę kostki.
Rozebrałem pompkę. wyjąłem wirnik, wnętrze pompki wyskrobałem pilnikiem (okazało się, że skorodowane części stojana blokowały wirnik), komutator wirnika wyczyściłem b. drobnym papierem ściernym, całość potraktowałem płynem do czyszczenia styków, złożyłem z powrotem i... pompka hula aż miło. Może nie przeżyje kolejnych 13 lat, ale kilka na pewno.
Powodzenia.
 
 
tostao
[Usunięty]

 #11  Wysłany: 2013-08-03, 13:07   

Na pewno brakowało płynu, dolałem. Sprawa wygląda teraz tak: z przodu nie leci, ale z tyłu leci. Pytanie teraz, to jest jedna pompka do wszystkich spryskiwaczy (przód i tył), czy są dwie?
 
 
kosmos2011 
HYUNDAI E4U JAJKO



Kolor: Desert Sand Metalic
Skąd: Gdańsk
 #12  Wysłany: 2013-08-03, 14:44   

http://hyundaiklub.pl/for...p?p=21243#21243

 
 
tostao
[Usunięty]

 #13  Wysłany: 2013-08-11, 15:14   

Dzięki za informację, możliwe, że coś z pompką, pytanie teraz takie, czy dla średnio doświadczonej w naprawianiu samochodu osoby, ciężko to wymontować? Pytam, gdyż samochód znajduje się pod blokiem, żebym sobie próbą samonaprawy w kolana nie strzelił.
Pozdrawiam
 
 
kadafi 



Skąd: Eskilstuna
 #14  Wysłany: 2013-08-11, 20:14   

Dasz rade. Zdemontuj prawe przednie koło, nadkole i pompkę będziesz miał na wyciągnięcie reki.
 
 
KISIEL2000
[Usunięty]

 #15  Wysłany: 2013-12-01, 10:18   [Accent LC] spryskiwacze nie działają

Witam,

Od kilku dni nie działają mi spryskiwacze przedniej szyby.
Naciskając manetkę spryskiwaczy przy kierownicy nie słychać buczenia silniczka. Wycieraczki standardowo włączają się i pracuja poprawnie.
Płyn jest wlany do pełna - juz zimowy, więc nie ma mowy o zatkaniu dysz.
Biezpieczniki sprawdziłem - są ok.

Ktoś ma jakiś pomysł na sprawdzenie silniczka/układu elektryki? od czego zacząć?
Gdzie szukać silniczka , etc.

od razu porposzę o pomoc w namierzeniu silniczka do ewentualnego zakupu.

Z góry dziękuję za pomoc.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

© 2012 by Hyundai Klub Polska Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie elementów zawartych na stronie zabronione.
Wszystkie znaki towarowe używane są wyłącznie w celach informacyjnych.
Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie

Template created by StartVISION.pl modified by HKP. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM