Poprzedni temat «» Następny temat


Tagi tematu: Brak tagów.

Gaśnie w trakcie jazdy
Autor Wiadomość
Bocian 



Skąd: Łódź
 #1   Wysłany: 2017-07-19, 23:07   Gaśnie w trakcie jazdy

Witam,
szanowni mój Tucson 2.0 diesel 113km ma ostatnio straszna dolegliwość. W trakcie jazdy nie wiadomo kiedy i skąd porostu gaśnie i wszystko się na desce zapala tak jak przy odpaleniu. Jak odczekam ok 2 min na poboczu odpalam silnik normalnie i jadę dalej. Nie wiem kiedy znów ta sytuacja się powtórzy, w różnych cyklach czasu i różnych sytuacjach się tak zdarza. POMOCY.
 
 
Piotrek79 



Skąd: Miechów
 #2  Wysłany: 2017-07-20, 06:41   

Na początek sprawdź błędy,ale to wygląda na standardową przypadłość tych ''koreancow'' czyli złazi farba w baku i zatyka sitko pompy paliwa która właśnie jest w zbiorniku.
Trzeba zajrzeć do baku.
Było już o tym dużo.
W mediach też o tym było.
http://hyundaiklub.pl/for...=9031&view=next
 
 
Nuna 



Skąd: Warszawa
 #3  Wysłany: 2017-07-20, 09:05   

Wcześniejszą oznaką powyższego jest wycie/buczenie pompki paliwa w zbiorniku ( w ostatnim stadium zatkania - odgłos wręcz nie do zniesienia).
Operacja przywrócenia samochodu do życia trwa ok. 45 min.
Ja sobie zrobiłem takie sitko do odławiania farfocli ( jak do akwarium) i czynność powtórzyłem 2-3 razy w odstępie 1 lub 2 miesięcy.
Nie wiem, czy wszystko się odłowiło, ale na razie mam spokój.
 
 
Violetta 



Kolor: czarny metalik
Skąd: Warszawa
 #4  Wysłany: 2017-07-26, 17:43   

U mnie przyczyną gasnięcia auta w biegu był uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu.
Róznica tylko taka że to była Vectra, ale możesz to rozpatrzyć :)
_________________

 
 
Bocian 



Skąd: Łódź
 #5  Wysłany: 2017-10-04, 19:41   

jak wcisnę nagle na hamulec wyjeżdżając z garażu prędkość ok 10 km/h również gaśnie, pomocy
 
 
pgroszek73 



Skąd: Wolin
 #6  Wysłany: 2017-10-08, 23:00   

Miałem podobnie a winny był czujnik położenia wału korbowego,podłącz pod komputer a wszystko wyjdzie.
_________________
Kierowca ciężarówki jest jak pies,
śpi w budzie i sika na koło😉
 
 
talib323f 



Kolor: black
Skąd: Woj. Opolskie
 #7  Wysłany: 2017-10-21, 21:42   

jeśli gasnie przy mocnym hamowaniu to na pewno nieoryginalna pompka- używana oryginalna kosztuje ok 200zł wiem bo kupiłem :lol: gaśnięcie w czasie jazdy może oznaczać uszkodzenie czujnika położenia wału- co przerabiałem, lub coś z zaworem ciśnienia paliwa- co aktualnie przerabiam :-P
 
 
Piotrek79 



Skąd: Miechów
 #8  Wysłany: 2017-10-22, 07:01   

Ostatnio przerabiałem gaśniecie,ale...
Gasł tylko jak się silnik zagrzał.
Gasł tylko jak się dojeżdżało np do skrzyżowania(czyli noga z gazu) jak się jechało jednostajnie czyli z gazem to wszystko było ok.
Żeby można było odpalić trzeba było czekać około 15 minut jak trochę
ostygł silnik(czujnik)
Po wymianie czujnika położenia wału jak na razie wszystko ok.
 
 
talib323f 



Kolor: black
Skąd: Woj. Opolskie
 #9  Wysłany: 2017-10-23, 20:37   

U mnie było to samo, wymiana czujnika położenia wału załatwiła problem.Ale spokojnie żeby sie nie nudziło to za chwile znowu coś padnie :lol:
 
 
Piotrek79 



Skąd: Miechów
 #10  Wysłany: 2017-10-24, 04:16   

No może tak, może nie :)
Od roku czasu wymieniłem- gumy stabilizatora, sprzęgło alternatora i teraz ten czujnik położenia wału. Moim zdaniem nie jest źle a samochód jeździ codziennie.
Czujnik położenia wału przerabiałem już w innych moich samochodach:)
Na razie nie narzekam.
 
 
Wojek 



Skąd: Pszenno
 #11  Wysłany: 2019-05-15, 13:10   

Witam. Mój Tucson 2.0 CRDI 113 KM, 2005 r. napotkał ten problem, gaśnie podczas jazdy. Czasami przejedzie 100 km i nic, a czasami 70 km i odcina dopływ paliwa. Przed zgaśnięciem jest jednorazowe szarpnięcie, po czym po minucie gaśnie. Zdarza się, że jest tylko szarpnięcie ale auto jedzie dalej. Komputer nic nie pokazuje, żadnych błędów. Obroty nie skaczą, więc to chyba nie będzie czujnik położenia wału. Bak płukałem jakiś czas temu, pompa wysokiego ciśnienia po regeneracji, pompa w baku nowa, filtr paliwa nowy, wtryski ponoć w porądku. Ktoś ma wiedzę na ten temat?
 
 
Piotrek79 



Skąd: Miechów
 #12  Wysłany: 2019-05-15, 14:47   

Skrzynka bezpieczników i przekaźników pod maską z prawej strony koło akumulatora.
Znając życie to tam masz niezły bałagan.
Wyciągaj po kolei przekaźniki i patrz czy nie są zaśniedziałe.
Jak tak to wszystko trzeba przeczyscic i zlać sprejem do elektryki.
Możesz jeszcze trochę wazeliny technicznej bez kwasowej tam dać.
 
 
Wojek 



Skąd: Pszenno
 #13  Wysłany: 2019-05-17, 20:55   

Zgadza się, mam tam bałagan bo przerabiał mi elektryk pod lampy z lekami i ringami. Czekam w kolejce do elektromechanika, dam znać jak to sprawdzi.
 
 
Piotrek79 



Skąd: Miechów
 #14  Wysłany: 2019-05-18, 05:32   

Mój samochód jest z Włoch i myślałem,że mam wszystko ok aż do czasu jak nie chciał zapalić. Niby wszystko ok kręcił rozrusznikiem a nie zapalił. Dopiero po chwili.
I też zacząłem sprawdzać po kolei wtyczki, elektrykę i wyszło.
W tej skrzynce jest właśnie główny przekaźnik od paliwa.
Muszę ją jeszcze całkowicie odkręcić i zobaczyć co jest od spodu.
 
 
Wojek 



Skąd: Pszenno
 #15  Wysłany: 2019-06-05, 11:50   

Przekaźniki sprawdzone, wymieniony przekaźniki zasilania silnika i auto nadal gaśnie. Wczoraj na autostradzie podczas jazdy zapaliła się pomarańczowa dioda auta z kluczykiem po czym silnik zgasł. Jakieś pomysły?
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

© 2012 by Hyundai Klub Polska Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie elementów zawartych na stronie zabronione.
Wszystkie znaki towarowe używane są wyłącznie w celach informacyjnych.
Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie

Template created by StartVISION.pl modified by HKP. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM