Poprzedni temat «» Następny temat


Tagi tematu: Brak tagów.

[Elantra MD] Rozładowany akumulator, problem z wycieraczkami i klimatyzacją
Autor Wiadomość
lonnet 



Kolor: srebrny metalic
Skąd: Tychy
 #16  Wysłany: 2018-07-17, 21:46   [Elantra MD] Rozładowany akumulator, problem z wycieraczkami

Cześć,

Od połowy stycznia 2018 zauważyłem problem z nie włączającymi się wycieraczkami i klimatyzacją bezpośrednio po uruchomieniu samochodu. Nie chodzi o tryb auto, po prostu pomimo włączenia, nie działają przez ok 5 minut, podobnie z klimatyzacją. Potem funkcjonują poprawnie. Doszło do tego że po jakimś czasie akumulator się rozładował. Sprawdziłem bezpieczniki w komorze silnika, oraz prawie wszystkie w kabinie. Prąd drenu ok 0,4. Założyłem nowy akumulator, bo niestety 5 letni był rozładowany kompletnie. Sytuacja z wycieraczkami zdarza się w deszczowe dni. Wniosek nasówa się taki wniosek że gdzieś woda powoduje zwarcie z masą i trzeba by przyglądnąć się kablom od wycieraczek czy nie przetarte/nadgryzione ( ponieważ jakiś stwór ponadgryzał piankę osłaniającą akumulator). Jeśli ktoś z was ma wskazówki co do możliwej usterki to poproszę o informację. W serwisie Hyundai - pomimo że oddałem samochód na gwarancji - zostałem poinformowany o naprawie poprzez naładowanie akumulatora. Super !! ale akumulator znowu się rozładowuje i wycieraczki dalej nie działają poprawnie. Gwarancja się skończyła zaraz po "naprawie" w serwisie. Dziękuję za info. Po sprawdzeniu bezpieczników i odłączeniu 10 A z opisem memory prąd spadł z 2.9 A do 0.16 A Pozdrawiam Zbyszek/Tychy
 
 
Tomaszn1987 



Skąd: Mysłowice
 #17  Wysłany: 2018-07-27, 20:00   

I jak? Wiesz juz cos?
 
 
lonnet 



Kolor: srebrny metalic
Skąd: Tychy
 #18  Wysłany: 2018-07-28, 14:21   

Wstępnie tyle ze to jakiś przełącznik w komputerze pokładowym który kosztuje Ok 650 pln więcej szczegółów w poniedziałek.
 
 
Tomaszn1987 



Skąd: Mysłowice
 #19  Wysłany: 2018-07-28, 16:31   

Powiem Ci ze na moje przeczucie to dobry bajer Ci cisna.
 
 
lonnet 



Kolor: srebrny metalic
Skąd: Tychy
 #20  Wysłany: 2018-07-28, 17:32   

A czemu ? I jak to sprawdzić
 
 
Tomaszn1987 



Skąd: Mysłowice
 #21  Wysłany: 2018-07-28, 23:23   

To mlody samochod. Jaki masz przebieg? Sam BCM raczej nie psuje sie zbyt czesto. Nie rozbieralem akurat tego BCM ale nie sadze zeby byly tam jakies przelaczniki. Sa tam co najwyzej przekazniki wlutowane w plytke. Wiekszy prad puszczany jest przez przekazniki zewnetrzne umieszczone w innym miejscu. Pozatym ta odpowiedz serwisu nie jest konkretna informacja co jest nie tak. Wspominales ze objawy nasilaja sie podczas deszczu to raczej wskazuje na problem z miejscami ktore sa narazone na bezposredni kontakt z wilgocia. BCM z pewnoscia nie jest takim miejscem

[ Dodano: 2018-07-28, 23:56 ]
No nic popros o wymieniona czesc to sobie zobaczymy co rzeczywiście wymienili
 
 
lonnet 



Kolor: srebrny metalic
Skąd: Tychy
 #22  Wysłany: 2018-07-29, 09:28   

Ok dzięki będę ich dopytywał o szczegóły oraz poproszę o paragon z informacja co zostało zrobione. Mam zamiar scedować opłatę na serwis Jako reklamacje naprawy. Na razie tylko tyle mi powiedział, fakt tez miałem odzczucie ze chce mnie zbyć ale zobaczymy. Jak pisałem Abs naprawił a rok się z nim męczyłem i nie było na miejscu mahera który potrafiłby to naprawić.

[ Dodano: 2018-07-29, 09:29 ]
Przebieg Ok 75 tys
 
 
RaulC 



Kolor: wiśnia
Skąd: Woj. Śląskie, Łódzkie
 #23  Wysłany: 2018-08-01, 11:20   

Ja stawiam na przebicie w instalacji elektrycznej. Może być na silniczku wycieraczek lub na czujniku temperatury zewnętrznej. Czujnik sprawdzić można odłączając wtyczkę. Jest na froncie przed chłodnicą na środku. Wycieraczki też można rozłączyć ale większa zabawa ze zdejmowaniem plastików pod którymi się kryją. Można spróbować oblać auto wodą i wtedy sprawdzać gdzie jest "wyciek" prądu. Może się okazać równie dobrze, że problem jest w skrzynce bezpieczników. Ja tak miałem w swojej eli. Tydzień szukał elektryk co to jest, bo objawy miałem dosyć dziwne. Więcej kosztowało mnie zdiagnozowanie problemu niż naprawa.
_________________
Jest Elantra XD 1.6 16V 2001r. oraz Getz 1.1 2003r.
 
 
lonnet 



Kolor: srebrny metalic
Skąd: Tychy
 #24  Wysłany: 2018-08-01, 20:08   

Przekaznik zasilający plyty głównej modułu nadwozia, ale nie chcą powiedzieć jaki numer/specyfikacja przekaźnika oraz włącznik zapłonu.
 
 
Tomaszn1987 



Skąd: Mysłowice
 #25  Wysłany: 2018-08-01, 20:45   

Dziwne ze akurat 2 rzeczy na raz sie uszkodzily. Pozatym to nie ma zadnego zwiazku z opadami i wilgocia. Mysle ze problem byl inny albo znowu w deszczowe dbi wroci.
 
 
lonnet 



Kolor: srebrny metalic
Skąd: Tychy
 #26  Wysłany: 2018-08-01, 22:26   

Jak wróci to się do nich pojedzie ;-) i porozmawia .
 
 
wtom 



Skąd: Polska
 #27  Wysłany: 2018-08-02, 21:22   

dzisiaj wszystkim w aucie steruje BCM więc się nie dziwcie. jak najbardziej ta usterka mogła być.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

© 2012 by Hyundai Klub Polska Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie elementów zawartych na stronie zabronione.
Wszystkie znaki towarowe używane są wyłącznie w celach informacyjnych.
Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie

Template created by StartVISION.pl modified by HKP. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM