Poprzedni temat «» Następny temat


Tagi tematu: Brak tagów.

IX35 2,0 ON 184 km problem z zapalaniem
Autor Wiadomość
IX35ino 



Skąd: Inowrocław
 #1   Wysłany: 2018-02-19, 17:44   IX35 2,0 ON 184 km problem z zapalaniem

Witam. Mam problem z IX35 rano jak jest mróz (wystarczy -1)słabo zapala chwile kręci i później po zapaleniu 2-3 sekundy faluje. Ten objaw w ciągu dnia już się nie powtarza, nawet jeśli auto stoi 8 godzin. Komputer żadnych błędów nie pokazuje. Wymieniłem filtr paliwa i nic. Mechanik zaleca czyszczenie wtrysków- ale pewny nie jest czy to pomoże? Czy środki do czyszczenia wtrysków coś dają, żeby nie trzeba ich wyciągać? A jak tak to może ktoś coś polecić? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam

[ Dodano: 2018-02-19, 17:47 ]
Dodam, że auto ma system bez kluczykowy.

[ Dodano: 2018-02-19, 17:55 ]
W aucie występuje jeszcze jeden problem, na razie zdarzyło się to 3 razy a mianowicie: auto nie chce odpalić, każe przydusić pedał hamulca choć jest już przyduszony, po chwili prób odpalenia zapalił jak przełożyłem położenie dźwignie biegów na N. A 1 raz nie chciał zapalić - przyszedłem za godzinkę i odpalił bez problemu? Jaka może być przyczyna?
 
 
prezes413 



Kolor: srebrny
Skąd: Inowrocław
 #2  Wysłany: 2018-02-19, 20:22   

Może Pan jeszcze spróbować wymienić świece. Ja mam podobny problem choć nie zawsze tak się dzieje. Po odpaleniu obroty spadają i tak jakby chciał zgasnąć. Później bez problemów odpala, dodatkowo z rury biały dym leci. Mam benzynę. Zakupiłem dodatek do czyszczenia wtrysków k2 benzin zobaczę co będzie. Dla diesela jest K2 diesel.
 
 
mada 



Skąd: Gliwice
 #3  Wysłany: 2018-02-19, 21:36   

Słaby akumulator!
Sprawdzić u specjalisty jaki ma jeszcze amperaż.
 
 
IX35ino 



Skąd: Inowrocław
 #4  Wysłany: 2018-02-21, 08:52   

Ok dzięki za info. K2 kupiłem do elektryka podjadę :-) I zobaczymy co będzie :-D
 
 
kreczman_war 



Skąd: Warszawa
 #5  Wysłany: 2018-02-22, 08:07   

Ja miałem podobny problem z odpalaniem, sprawdzone ciśnienia na wtryskach, wyprzedzenie zapłonu, pompa paliwa, itd., akumulator nowy, a i tak odpalał na mrozie słabo (jakby nie na wszystkich cylindrach).
W moim przypadku winowajcą okazała się listwa zasilająca świece żarowe, koszt nowej w ASO około 190 PLN.
Od wymiany zapala jak ta lala :-)
 
 
IX35ino 



Skąd: Inowrocław
 #6  Wysłany: 2018-02-22, 10:53   

To u mnie jest tak samo jakby na wszystkie nie zapalał. Dzięki to może być to. A jak to zdiagnozowali? Serwis? Czy wymieniali na ślepo poklei?
 
 
kreczman_war 



Skąd: Warszawa
 #7  Wysłany: 2018-02-22, 15:07   

Dochodząc do tej usterki, zaliczyłem kilka serwisów, każdy komputerem sprawdzał lepiej lub gorzej..., nie każdy słuchał moich przemyśleń i podejrzeń.
W końcu trafiłem do Kreatora Mocy, u którego miałem podnoszoną moc, z podejrzeniem, że może posypał się ich program, tu dopiero znaleźli prawdziwy powód. generalnie miałem pośniedziałe złącza we wtyczce i przewody zasilające listwę, pokazali mi na warsztacie.
Z uwagi, że na te listwy trzeba czekać około tygodnia (nie znalazłem zamienników - trzeba w ASO kupować), prowizorycznie oczyścili wszystko i przetrwałem ten tydzień do wymiany na nową.

Teraz jak już pisałem wcześniej odpala ekstra, dzisiaj w Wawie rano było około -8 stopni, odpalił od strzała.

Życzę powodzenia w poszukiwaniu problemu, mam nadzieję, że szybko uporasz się z problemem.
 
 
IX35ino 



Skąd: Inowrocław
 #8  Wysłany: 2018-02-25, 11:19   

Witam. Wczoraj kupiłem listwę zasilającą świece żarowe koszt w ASO 180 zł, mechanik mi wymienił i dziś -14°C i auto zapaliło "od strzała" wszystko super. Dzięki kolego za podpowiedz.

[ Dodano: 2018-02-25, 11:22 ]
Nadmienię, że dzień wcześniej byłem w servisie Hyundai w Inowrocławiu na komputerze i wszystko było ok, żadnych błędów. Na pytanie czemu auto nie chce zapalać?? :roll: :roll: Brak odpowiedzi. Oczywiście za podłączenie kompa skasowali!!

[ Dodano: 2018-02-25, 11:31 ]
Wyświetlał mi się jeszcze taki komunikat i auto nie chciało wtedy w ogóle zapalić. Może to też błąd świec blokował. Zobaczymy teraz po naprawie.

IMG_20180223_141115.jpg
Plik ściągnięto 1275 raz(y) 54,56 KB

 
 
IX35ino 



Skąd: Inowrocław
 #9  Wysłany: 2018-03-03, 20:29   

Powyższy komunikat się nieraz jeszcze wyświetla i auto nie chce wtedy odpalić. Jak mocniej przydusi się (uderzy nogą) hamulec auto zapali? Moje pytanie czy miał ktoś podobny przypadek? Jest tam jakiś czujnik?
 
 
prezes413 



Kolor: srebrny
Skąd: Inowrocław
 #10  Wysłany: 2018-04-16, 21:41   

U mnie mechanik stwierdził że przyczyną problemów z odpalaniem jest brudna przepustnica i klapy są do wyczyszczenia
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

© 2012 by Hyundai Klub Polska Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie elementów zawartych na stronie zabronione.
Wszystkie znaki towarowe używane są wyłącznie w celach informacyjnych.
Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie

Template created by StartVISION.pl modified by HKP. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM