Hyundai Klub Polska Strona Główna » Tagi » przy
Tematy oznaczone jako przy
Tytuł / treść wątku  Wyświetleń  Odpowiedzi 

[Santa Fe SM] problemy z uruchomieniem przy mniejszej ilości paliwa- rozw.


Od jakiegoś czasu miałem problem, że jak [poziom paliwa] jest poniżej połowy zbiornika paliwa, to silnik uruchamiał się, pracował 2-3 sek po czym nagle gasnął. Tak było niezależnie od temperatury i po całonocnym odstawieniu auta. Silnik czasem odpalał za 3-4 razem. Dodatkowo przy zatankowaniu do pełna wyczuwalna benzyna z przodu auta a brak wycieków.
Problemem okazał się zawór oparów paliwa. Mały czarny zawór zainstalowany pod kolektorem dolotowym. Znajduje się od strony przegrody czołowej. Wchodzą do niego dwa gumowe wężyki i wiązka z dwoma przewodami. Okazało się, że zawór był ciągle zamknięty i opary paliwa z filtra węglowego nie mogły dostać się do kolektora tylko były wypuszczane na zewnątrz. Dalej doczytałem, że w chwili uruchomienia, ten zawór się otwiera i opary paliwa są dostarczane do kolektora gdzie ułatwiają rozruch samochodu- bogatsza mieszanka. Dalej sprawdziłem, że jest duże prawdopodobieństwo, że będzie pasował zawór od VW.- ja wymieniłem na oryginał. Wymiana zaworu ...
5467 1

[Tucson] Szarpanie przy skręcaniu


Witam po raz kolejny i mam do waz pytanie, ostatnio zauważyłem ze gdy skręcę maxymalnie kołami czy to w prawo czy w lewo i ruszę dodając gaz to zaczyna szarpać autem, ale bez dodawania gazu jeździ w kółko bez problemu problem jest po dodaniu własnie gazu, i jest tak jakby tylne koła coś hamowały ... co to może być?
5035 3

[Accent LC] Szarpie przy ruszaniu i dławi przy odpalaniu 1,3 gls 2001


Witam.
Mój Accencik przy odpalaniu trzyma bardzo małe obroty przez parę sekund zanim się ureguluje do ok 700-800/min, a przy ruszaniu mam wrażenie, jakby po naciśnięciu pedała nie ciągnęło linki od gazu. Na drugim biegu już jest wszystko w porządku (tak mi się wydaje). Dodam że pedał gazu chodzi dość ciężko, mam nieoryginalny przepływomierz, jeżdżę na gazie, i dzisiaj odebrałem autko po wymianie sprzęgła. Ktoś wie w czym może tkwić problem? Linka od gazu, przepływomierz, a może instalacja podaje za mało gazu? [ Komentarz dodany przez: IgoReCzeK: 2012-09-29, 09:55 ] Edycja ortograficzna postu.
5017 3

[i40 VF] Metaliczny dżwiek przy odpalaniu zimnego silnika z okolic rozrządu.


Witam wszystkich jestem tu nowy i może ktoś mi odpowie na pytanie. Najprawdopodobiej rozciągnoł sie łańcuch rozrządu w mojej i40 lub napinacz już pada. przy odpalaniu słychać głośny rzegot z okolic rozrzadu. Zastanawiam sie czy naprawa rozrządu jest objęta gwarancja. Może ktoś coś wie. Dzieki.
4540 28

[Sonata EF] Co i jakie części wymienić przy wymianie paska rozrządu?


Witam. Muszę wymienić pasek rozrządu i mam pytanie jakie i ile jest części do wymiany, ponieważ mój mechanik znalazł chyba ze 4 paski i ze 4 rolki, napinacze plus pompa wody i pompa paliwa w związku z tym że stara ma za małe ciśnienie i samochód nie ma mocy jak jest zimny. Bardzo proszę też o schematy jeśli ktoś ma. Drugie pytanie to czy ktoś już robił takie rzeczy i ile zapłacił, ponieważ mi za samą robotę 400 zł powiedział.
4327 5

[Accent LC] Szarpie przy odpalaniu i gaśnie


Witam;) Mój Accent od jakiegoś czasu przerywał przy ruszaniu przy małych obrotach( nawet stawał- zwalniał) postanowiłem zobaczyć swiece( własnie ta pierwsza z lewej swieca była bardzo zasniedziała - nie wiem czy dobrze to ująłem)inne były w b.dobrym stanie.przy wyciąganiu kapturka przewodu wysokiego napięcia ze swiecy,metalowa część została w świecy a przewód wyciągnąłem, postanowiłem to spowrotem połaczyć,niestety efekt był mizerny auto miało te same objawy.Następnego dnia (czyli wczoraj) podłaczyłem moje stare dobre przewody wysokiego napięcia, niestety autko przy odpalaniu juz przerywa i silnik natychmiast gaśnie.Sprawdziłem cewki i zauważyłem że cewka która była połaczona PWN z tą zasniedziałą swiecą jest czarna, 3 pozostałe mają kolor zoty( te blaszki).Dwa lata temu miałem tę cewkę już wymienianą przez serwis.
I takie pytanie czy to może być walnieta cewka?? Czy musi być taki sam numer cewek ( tam jest akurat numer 2,3) czy obojętnie może być numer 1,4. I czy przy wymianie wystarczy ...
4108 2

[Lantra J1] Stuki przy skręcaniu, jeździe po dziurach.


Witam, co może być przyczyną stukania w prawym przednim kole przy skręcie i jeździe po dziurach? Jest to dość irytujące, a słyszę to nawet przy jeździe po rondzie. Dużo osób mówi, że to przegub ale pół roku temu wymieniałem komplet więc to raczej odpada, macie inne pomysły?
3961 3

[i30CW] Biały dym przy odpaleniu na zimnym silniku


Witam od jakiegoś tygodnia zauważyłem przy odpalaniu na zimnym silniku biały dym z rury wydechowej. Auto puści go tylko przy odpaleniu za 1-2sec. wszystko w porządku, na ciepłym silniku wszystko OK bez dymka. Płyn chłodniczy i olej w normie. Co może być przyczyną? Dodam że silnik pracuję bardzo dobrze, żadnych niepokojących oznak, brak ostrzegawczych kontrolek wszystko w normie. Czy mam się tym faktem niepokoić? :-(
3361 6

[Accent LC] Zgrzyt przy redukcji na 3 bieg.


problem jak w temacie, przy redukcji na 3 bieg slychac zgrzyt. czym to jest spowodowane?
2995 4

[Coupe GK] Problem przy dodawaniu gazu - dziwny pisk i auto gaśnie


Witam,

od kilku dni co jakiś czas przy dodawaniu gazu pojawia się niepokojący dźwięk, po czym samochód gaśnie (jak na załączonym filmie). Ja po pojawieniu się dźwięku/pisku zdążę wrzucić na luz (i odpuścić gaz), dźwięk ustaje i auto nie gaśnie. Po ponownym wrzuceniu biegu mogę jechać dalej. Jak nie zdążę wrzucić na luz - samochód piszczy przez chwilę jak na filmie i gaśnie.

https://www.youtube.com/watch?v=cu_stWpclko

co to może być?
od czego zacząć sprawdzanie? jakieś pomysły?

Coupe 2.0 (bez gazu), 2005r.
2944 5

[i30 FD] Wycieka płyn chłodniczy wężykiem przy zbiorniczku crdi


Witam

Jestem użytkownikiem i30 1.6 crdi 115hp 2009 rok od niedawna. Zrobiłem nim w sumie 3000 km od zakupu i mam pewien problem. Otóż zauważyłem, że przy szybszej jeździe po autostradzie po otwarciu maski cała prawa podłużnica jest w płynie chłodniczym. Na początku to olałem, bo pomyślałem, że może poprzedni właściciel zalał za dużo płynu i po prostu wyleciał, ale po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że ten przewód jest przecież od odpowietrzenia. Dzisiaj na zimnym silniku sprawdziłem poziom płynu, bo szczerze mówiąc ten zbiornik jest zrobiony z tak grubego plastiku, że nic nie wydać. Odkręciłem korek i niestety okazało się, że w zbiorniku jest rdzawo, a płyn był trochę zbąblowany. Korek od spodu jest cały zardzewiały. Płyn jest normalnego koloru nie śmierdzi olejem itp. Wykluczam jak na razie uszczelkę pod głowicą, bo silnik pracuje normalnie, spaliny normalne, w oleju nie ma mazi, ogrzewanie jest, silnik nie ...
2878 0

[Santa Fe SM] Automat F4A51 vgt szarpie przy zmianie biegów z 2 na 3 reszta ok .


Witam ...
Auto szarpie słychać walnięcie przy zmianie biegów z 2ki na 3kę .. czasem jak super delikatnie naciskasz gaz zmieni w miarę normalnie i jak ostro przyspieszasz a tak normalnie walnięcie i dalej ok .
Pomysły ?
Kupiłem drugą skrzynię i co ? i jest tak samo ! ! !
Czy to może być coś innego niż skrzynia ?
4x4 vgt f4a51...
2284 5

[i30 CW] Nieregularne bicie koła przy wysokich prędkościach


Witam serdecznie, mam drobny problem.

Kupiłem przed zimą opony - Dębica Frigo 2 185/65 R15. Po założeniu na stalówki i rozpędzeniu się, powyżej 100 km/h pojawiło się bicie w jednym z tylnych kół i wibracje w aucie. Później różnie bywało, przy różnych prędkościach się pojawiało, więc pojechałem do miejsca, gdzie kupowałem opony i jednocześnie zakładałem. Facet wyważył raz jeszcze (choć sam tego nie widziałem) i powiedział, że jest ok, ale jedna z tylnych felg jest skrzywiona i stąd mogą pojawić się "bicia"

Chciałem kupić felgę, ale trochę to odkładałem i w pewnym momencie "bić" przestało, niezależnie od prędkości.

Jakiś czas temu przyszła pora na zakup letnich. Tym razem padło na Dębice Presto 185/65 R15. Po wyjeździe na trasę... znowu to samo. Od 100 km/h czuć bicie i wibracje w całym aucie (znowu z tyłu). Dzień później już cisza, a po ...
1837 3

Tucson buczy przy 120 km/h


Witam. Mam problem z Tucsonem: autko buczy przy 120 km/h. Po przekroczeniu 120 jest to mniej uciążliwe, do 115 praktycznie nieodczuwalne. Nie twierdzę, że nie buczy, bo Tucson nie jest najcichszym autem. Autko jest z 2009 roku 2.0 crdi w automacie z napędem na przód, przebieg 90000 po wizytach u kilku znawców wymieniono przegub i łożysko w kole co nie pomogło, założono komplet nowych opon, dalej buczy. Olej w skrzyni czysty, brak opiłków skrzynia działa prawidłowo.

ed. tytuł, ort, int. tekla
1729 3

[Sonata NF] Problem z mocą, odcina przy 5 tys rpm


Witam,
ostatnio moją sonatę męczy lekki brak mocy oraz fakt, że nie wkręca się powyżej 5tys obr/min. Zostały wymienione świece, nic to nie dało (może trochę lepiej się zbiera), problem z obrotami został. Mechanicy mówią, że to cewki. Pytanie czy cewki mogą powodować taki problemy? Chciałbym waszej opinii zanim wywalę 1600zł na nowe cewki. Może ktoś się spotkał z takim problemem? Uszkodzony katalizator mógłby powodować taki efekt?
1672 7

[Car Audio] 2 pytania - SWC przy montażu Blaupunkta 530 i oświetlenie panelu kli


Dzień Dobry wszystkim.

1)) Posiadam IX 35 z 2013 roku. Moja stacja GMS z navi (dedykowana)zaczęła szwankować, więc postanowiłem wymienić ją na Blaupunkta sandiego 530. Generalnie kostka i podłączenia pracują prawidłowo niestety sterowanie z koła kierownicy nie działa. W dedykowanej stacji wchodziła do kostki z zasilaniem radia, natomiast w 530'ce jest osobny kabelek ( wyglada jak wejście pod słuchawki - mini jack żeński). Czy Ktoś podłączał jakiegokolwiek mulimedialnego Balupunkta?? Czy ktoś ma może schemat kostki (instalacja samochodu)?

2)) drugie pytanie może prozaiczne ale strasznie mnie to irytuje szczególnie w nocy - jak można ściemnić panel klimatyzacji? NIestety nie znlazlem na ten temat informacji a w ASO powiedzieli ze "sie nie da Panie"
1594 3

[Santa Fe SM] Przyciski przy kompasie?


JAk w temacie, nigdzie nie znalazłem odp na forum wiec pisze =o)

mam przyciski przy kompasie w podsufitce x3 - do czego one służą? przy naciskaniu nic się nie dzieje

Pozdr
1570 1

Gaśnie przy na zakrętach, gdy się ostrzej wejdzie.


Witajcie

Kolejny problem z matrixem ;) , gdy wchodzę w zakręt troszkę szybciej, dynamiczniej silnik sam gaśnie, podczas spokojnej jazdy takie coś się nie zdarza bynajmniej Żonie.
Silnik gaśnie kontroli się zapalają , kręcenie nic nie daje. Trzeba się zatrzymać za symulować wyjście z auta, otworzyć drzwi za zbroić alarm pilotem otworzyć drzwi z pilota i odpala bez problemu. Myślałem o czujniku uderzeniowym, może o luźniej kostce ale komplikuje to sprawa połączona z alarmem , może kluczyk jakoś przerywa i odcina immo, mam metalowy brelok przy kluczach. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
S.Spychalski
1438 4

[ix35 EL] Pogłos przy zamykaniu drzwi


Witam,

Jeżdżę Hultajem drugi miesiąc i zauważyłem dziwny objaw: przy zamykaniu drzwi "oddaje" pogłos (jakby coś uderzało) w okolicy dołu bagażnika. Poczytałem posty w dziale "problemy z naszymi IX35" - tam pojawił się wątek z ciśnieniem powietrza w kabinie i kompresji przy zamykaniu drzwi. Czy ktoś zaobserwował podobny objaw i rozszyfrował go może? Nie wiem czy jechać z taka pierdołą do serwisu.

Ptok
1384 1

[ix35 EL] dziwny dźwięk przy ruszaniu na zimnym silniku


Witam. Od kilku dni obserwuje dziwny dźwięk ( http://www.youtube.com/watch?v=MgjybwIHuec ) pojawiający się podczas ruszania do przodu na zimnym silniku (postój na zewnątrz trwał od ok.2 godzin do kilku godzin w ciągu dnia). Ostatniej nocy samochód stał w garażu i rano przy wyjeżdżaniu nie było nic słychać, zaraz po wyjechaniu postał ok.godziny na mrozie i ten dźwięk także był słyszalny. Dźwięk staje się coraz szybszy wraz z rozpędzaniem auta i zanika po przejechaniu kilkudziesięciu metrów. Ciekawe ze nie słyszałem go przy większych mrozach w zeszłym tygodniu. Nigdy nie było tego odgłosu przy rozgrzanym silniku (w tym raz miałem ok.1 godz przerwę w jeździe a w tym czasie samochód stał na zewnątrz). Aktualnie mam przejechane nieco ponad 2200km, dźwięk usłyszałem po raz pierwszy gdy było ok.2100 na liczniku.
Co to mogło by byc Waszym zdaniem?
1354 0

Szarpie przy hamowaniu


Witam wszystkich. Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Tucsona 2006. 2.0 diesel (140 km). Napęd 4x4. Otóż auto przy hamowaniu dziwnie się zachowuje. przy zahamowaniu prawie do zera przed samym zatrzymaniem pojazdu następuje delikatne szarpnięcie połączone ze pojedynczym stuknięciem w tylnej części zawieszenia. Sprawdzałem napęd 4WD działa bez problemu. Dodatkowo przy prędkości ok. 70-80 km przy zmianie biegu na wyższy zaczyna wyć z tyłu napęd, po zmianie biegu na kolejny momentalnie cichnie. Na początku wszystko działało sprawnie po zakupie. Samochodem jeździ żona, stąd nie potrafię dokładnie określić kiedy zaczął się problem (dla niej nadal wszystko działa bez zarzutu :-)). Czy ktoś miał może podobny problem bądź orientuje się cóż to może być? Zanim oddam auto do mechanika chciałbym wiedzieć czego się spodziewać, ew. chciałbym uniknąć pielgrzymek po mechanikach lub po prostu wymiany połowy napędu żeby np. zmienić pierdołkę za 15 zł. Pozdrawiam.
1192 1

[Getz] Dźwięk przy przyspieszaniu (4 i 5 bieg)


Cześć.
Mam pytanie odnośnie swojego Getza.
Silnik 1.1, przebieg 112 000km. Olej Valvoline 5W30.
Ostatnio wrócił z wymiany sprzęgła. Auto dostało wigoru, przestał silnik buczeć przy 120km/h, myślałem, że to efekt placebo, ale inne osoby same to zauważyły, ogólnie jedzie bez wysiłku i sprawniej się zbiera.
Zauważyłem jednak dziwny objaw, nie wiem czy jest on od wymiany sprzęgła czy już wcześniej był.
przy próbie przyspieszenia na 4 biegu lub 5 pojawia się takie jakby rzężenie pod maską (oprócz odgłosu silnika jest taki dodatkowy, jakby rezonsans/ coś drżało).
Identyczny objaw (tylko 10 razy głośniejszy) jest w służbowej Skodzie Citigo 1.0 (współpracownicy zawsze mówią "ale się mu gary tłuką").
W Hyundai wygląda, że to to samo tylko dużo ciszej. Na 3 biegu jest to ledwo słyszalne, na niższych w ogóle. Pojawia się też pod górkę (ogólnie pod obciążeniem).
Może to zawory? (nie były regulowane ...
820 6

EPS - wyłącza wspomaganie przy 30 km/h


Witam,

zauważyłem dziwną sprawę. Jak stoję autem na włączonym silniku - wspomaganie elektryczne działa, w ustawieniu Comfort, dosłownie mały palcem u ręki mogę skręcać kierownicą. Jak jadę 10 czy 20 km/h jest to samo - kierownica działa leciutko. Natomiast jak przekroczę 30 km/h to wspomaganie jakby przestało działać - kierownica chodzi ciężko, tak że np. przy 70 km/h ciężko mi wejść zakręt prowadząc jedną ręką.

Dotychczas miałem wrażenie, że to EPS wyłącza się koło 100 km/h, a tymczasem kierownica przy 70 km/h chodzi ciężej niż w mojej 11-letniej Astrze 3...

Pytanie do Was drodzy forumowicze - jak to jest w Waszych samochodach? Miał ktoś taki przypadek? Powinienem już drżeć przed potencjalną naprawą związaną z EPS? :(

Dziękuję i pozdrawiam!

PS. Dodam tylko tyle, że żadna kontrolka na desce mi się nie pali. Sprawdzenie OBD może ...
592 5

[i20 PB] Przy przekręceniu kluczyka gaśnie cała elektronika


Witam wszystkich!

Od kilku dni mam problem bo przy przekręceniu kluczyka do pozycji 2 nagle cała elektronia gaśnie - komputer, wszystkie kontrolki itp.

Odpinam kleme zakładam ponownie wszystko działa. Po kilku dniach znów to samo. Wyjecie kluczyka nie pomaga, dopiero odpiecie klemy i ponowne zalozenie. Potem normalnie odpala ale za jakiś czas sytuacja się powtarza.

Bezpieczniki czy może coś innego?

Z góry dziękuję za pomoc!
505 1

[Getz TB] Zgrzyty przy odpalaniu na zimnym silniku


Cześć,

Słuchajcie, nie mam się kogo poradzić jeszcze przez pewien czas, a zaczęło mnie to niepokoić, więc postanowiłem zaczerpnąć rady u Was.
Od ok. ponad tygodnia-dwóch przy odpalaniu mojego Getza na zimnym silniku (po nocnym postoju lub np. po pracy) przy kręceniu słychać dziwne zgrzyty (nie wiem jak to opisać słownie). Nie mam pojęcia czy to z silnika czy skąd. Po odpaleniu silnik i wszystkie dźwięki wydają mi się już w porządku. Wcześniej cichutko auto odpalało i wydaje mi się, że zaczęło się to dziać z dnia na dzień.
O, poza tym, przy odpalaniu muszę jakby chwilkę dłużej kluczyk trzymać przekręcony.

Poniżej dodaję 4 filmiki, które nagrałem, żeby usłyszeć co się dzieje. Filmy chronologicznie jak były nagrywane:
1. 16 listopada - https://www.youtube.com/watch?v=qHpDZRTkoOo - tutaj odpalam dwa razy jeden po drugim.
2. 19 listopada - https://www.youtube.com/watch?v=9vJL2CDjaMI
3. 21 listopada - ...
451 8

© 2012 by Hyundai Klub Polska Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie elementów zawartych na stronie zabronione.
Wszystkie znaki towarowe używane są wyłącznie w celach informacyjnych.
Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie

Template created by StartVISION.pl modified by HKP. Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Wersja forum PDA/GSM